Sparrissoppa med Kavringsmul, Äpple, Gurka och Dill

Att få ta del av alla goda råvaror som finns nu på våren är bara för härligt! Jag är väl inte den bästa på att laga mat i säsong utan kan unna mig en mustig halloumistroganoffen mitt i sommaren eller en sallad på vintern. Ändå är den här tiden på året speciell för mig och säkert för många andra. Lusten till matlagning väcks liksom till liv igen och jag känner hur inspiration flödar efter några månader av ganska smaklösa lite halvvissna grönsaker eller rotfrukter på längden och tvären. Det är nästan ett helgerån att inte utnyttja alla fina råvaror som naturens skafferi har att erbjuda just nu… Eller? Äh, jag tycker att man ska laga det man själv gillar och just nu är jag lite kär i just sparris.

För några helger sedan blev det just en sparrissoppa med mycket toppings. För toppings is the shit. Ju mer och fler desto bättre! Det var vansinnigt gott! Lite grädde, en skvätt vitt vin och så klart den finfina sparrisen. Jag slängde i de hårda ändarna och skalet också för de sitter massor av god smak även i dessa delar. Kom bara ihåg att passera soppan genom en finmaskig sil innan ni hugger in för att skapa lite extra dekadens och för att bli av med de träiga ändbitarna.

Och så till tippingen… För jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är att pimpa sin soppa. Toppingen tar den liksom till en ny nivå och skapar den där känslan av lyx. Det kanske inte syns på bilden för en del av det göttiga sjönk ner i soppan men jag öste på med både äpple, gurka, råstekta sparrisknoppar, kavringsmul och dill. Så gott!

Sparrissoppa med Kavringsmul, Äpple, Gurka och Dill – 3 Portioner/6 Förrättsportioner

Att göra sparrissoppa av vårens första primörer är bara för härligt. Pimpa med massor av go’a toppings och du tar en redan supergod soppa till en helt ny nivå.

Ingredienser:

Soppa:
500 g grön sparris (2 knippen á 250 g, spara 12 knoppar till garnering)
300 g gul lök 2 st150 g vit vin
200 g grädde
200 g vatten
400 g mjölk
1 grönsaksbuljongtäring
7 g champagnevinäger (½ msk)
Salt
Vitpeppar
Cayenne
Smör

Topping:
12 sparrisknoppar
75 g gurka (10 cm)
75 g grönt äpple (½)
100 g kavring (3-4 skivor)
Smör
Olivolja
Dill
Salt

Gör så här:

Soppa. Skala och hacka den gula löken och stekt den på medelvärme i en klick smör i en kastrull tills den mjuknar. Skölj sparrisen och skär den i mindre bitar hacka även ner de träiga ändarna och skalet (kom ihåg att spara några sparrisknoppar till garnering). Lägg ner sparrisen i kastrullen och tillsätt det vita vinet. Låt vinet reducera tills nästan allt har kokat bort. Tillsätt grädde, vatten och grönsaksbuljon och låt soppan koka ca 30 minuter. Mixa med en stavmixer och tillsätt mjölken. Sila soppan genom en finmaskig sil. Smaka av med salt, peppar och cayenne. Håll soppan varm till servering.

Topping. Smula eller hacka kavringen i mindre bitar. Stek sparrisknopparna och smulet i en klick smör tills de har fått fin färg. Smaka av med salt. Lägg kavringsmulet på lite hushållspapper för att bli av med överflödigt smör. Skär äpple och gurka i valfri form och storlek.

Toppa soppan med äpple, gurka, sparrisknoppar, kavringsmul, dill och lite olivolja.

Avo on Toast
Indian Naan Wraps with Cauliflower Balls, Spicy Tikka Masala Sauce and Minted Cucumber Raita