Avo on Toast

 Förlåt, nu slänger jag mig med det australiensiska uttrycket – “Avo on Toast”. Det låter ju så mycket festligare än avokadosmörgås. När vi var i Melbourne för några år sedan serverades just toast med avokado och pocherat ägg på nästintill vartenda brunchställe. Och det är lätt att förstå varför smashed avo on toast har blivit så populärt. Helt enkelt för att det är vansinnigt gott! När vi var i stan och fikade för några helger sedan stannade vi på Mr Cake och då beställde jag just en macka med avokado och då väcktes alla minnen från Australien till liv. Varför lagar jag inte avo on toast hemma? Sagt och gjort bara några dagar efter besöket på Mr Cake blev det avokadosmörgåsar hemma i köket och jag kommer definitivt att göra fler avokadomackor i sommar. För det här är en riktig sommarmacka med massor av avokado, solmogna tomater, örter och ett stekt ägg på toppen. Magiskt gott! MAGISKT! Jag skulle lätt kunna äta en sådan här macka varje dag utan att tröttna. Både gott och fräscht.

Jag har lagat den här mackan till både Stefan och mina föräldrar och alla tre blev lika imponerande av den smakexplosion som slår emot en när man tar första tuggan. De solmogna tomaterna vänds runt i en superenkel vinegrette gjord på olivolja, citron, salt och peppar. Till det adderas lite rödlök, generöst med örter och självklart avokado. Alltsammans läggs på ett danskt rågbröd som bres med färskost och toppas med stekt ägg (sunny-side-up). Och lite mer örter och ärbara blommor för den som känner sig lite extra fancy. Rena, enkla smaker som är helt underbara tillsammans.

 

På tal om sunny-side-up… finns det något svenskt ord för ett stekt ägg med krämigt rinnig gula? Jag tog min vän Google till hjälp för att försöka hitta ett svar men jag lyckades inte hitta något bra uttryck. Solägg tycker jag skulle passa. Så från och med nu kommer det att heta “solägg” i alla fall i min familj.

Jag ska njuta av många avokadomackor med tomater och solägg i sommar och det tycker jag att alla andra också borde göra.

 

Avo on Toast – 2 rejäla mackor

En macka med extra allt som passar både till brunch eller som enklare lunch/middag. Den här avokadomackan är fantastiskt god med sina rena smaker. Passa på att laga den medan svenska tomater är i säsong.

Ingredienser:

 2-4 skivor danskt rågbröd
300 g (2-3 st) avokado
250 g (15 st små) tomater (använd en liten sort t.ex. körsbärs, romantica eller baby plommon tomater)
75 g (½ st) rödlök
25 g (knappt ¼ dl) olivolja
25 g (¼ dl) citronsaft
20-30 g (1 kruka) färska örter (t.ex. oregano/basilika/persilja)
50 g (½ dl) färskost
2 ägg
Smör
Salt
Svartpeppar
Örter och ätbara blommor till garnering

Gör så här:

Stek brödskivorna i en liten klick smör. Skölj och dela varje tomat i 4-8 bitar. Skala och finhacka rödlöken. Dela avokadon, ta ut kärnan och skopa ut avokadoköttet med en sked. Hacka avokadon i ungefär lika stora bitar som tomaterna. Finhacka även örterna. Blanda olivolja och citron i en skål och tillsätt, tomaterna, avokadon, rödlöken samt örterna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Smaka även upp färskosten med salt och peppar. Stek äggen på medelvärme i en klick smör tills vitan har stelnat men gulan fortfarande är rinnig. Salta och peppra. Bred färskosten över brödskivorna, lägg på tomat- och avokadoröran och avsluta med ett stekt ägg. Garnera eventuellt med lite örter och ätbara blommor.

 

 

 

Sparrissoppa med Kavringsmul, Äpple, Gurka och Dill